TEMA Alkohol

Näringsämnet kan delas in i:

  • Metanol - lösningsmedel, träsprit.

  • Etanol -"vanlig alkohol", lösningsmedel, T-sprit, K-sprit

  • Glykol (Etandiol) - används i spolarvätska då det sänker fryspunkten.

  • Glycerol (Etantriol) - används vid framställning av sprängmedel.

  • Propanol

  • Butanol

Etanol- "vanlig alkohol"rimg0429.jpg

Fryspunkt -120 grader.
 
Kokpunkt 80 grader.
 
Vattenlöslig och fettlöslig. Liten och oladdad molekyl.
Desinfektionsmedel
Konserveringsmedel
 
Hur påverkar näringsämnet kroppen?
  • Energigivande ämne som kroppen ej behöver. 1 gram motsvarar 7 kcal. Vid nedbrytning bildas energi.

  • Njutningsmedel, beroendeframkallande drog.

  • Toxiskt i större mängder.

  • Aptitretande, lugnande, del av mattraditioner.

  • Minskar risk för hjärtkärlsjukdom?

  • Positivt: Ökar HDL och flavonoider ( antioxidant).

  • Negativt: Ökar TG och blodtryck.

  • Kroppen omsätter alkohol i ADH-systemet. Då bildas acetaldehyd. Det är det ämnet som gör att det känns obehagligt att dricka alkohol.

  • Alkohol är både vattenlösligt och fettlösligt. Kan ta sig igenom fett och på så vis skada organ. Levern tar bort alkoholen för att den ser det som ett hot för kroppen. Då bildas fria radikaler.

Näringsstatus Alkohol

Har en direkt och indirekt påverkan.
 
Högt energiinnehåll, etanol bildas vid jäsning av socker --> energirikt.
 
Näringstätheten är liten.
 
Utnyttjande av näringsämnen blir sämre.
 
Alkohol utömmer kroppens glykogenförråd som är kroppens lagrade form av kolhydrater.
 
Man får ett lågt blodsocker.
 
Kroppen förlorar vitaminer och mineraler.
 
Då kroppen får i sig alkohol börjar den direkt att förbränna alkoholen och struntar i den övriga förbränningen. Detta innebär att du lägger på dig fett, då maten du äter inte förbränns. Förbränningen sker främst i levern.

img-0001.jpg

Prestationsförmågan:
 
Nedsatt i flera dygn.
 
Musklernas energiförråd är låga.
 
Sänkt koncentrationsförmåga.
 
Ökad hjärtfrekvens.
 
Mjölksyra ansamlas snabbare.
 
Försämrad finmotorik.
 
ADH- systemet
Etanol absorberas i magsäcken och tunntarmen. Sen går det ut i blodet som för vidare det till levern. Där går den igenom ADH-systemet. Etanol → acetaldehyd → acetat.
 
Acetatet går ut i blodet och in i musklerna. Där blir det acetyl. Med acetyl och CoA går det in i citronsyracykeln. Där blir det energi, koldioxid och vatten.
 
Skillnader mellan könen i förhållande till alkohol:
 
Kvinnor kan vara gravida.
 
Kvinnor tål mindre för att:
  • Kvinnor har mindre kroppar.

  • Hos kvinnor är aktiviteten lägre hos alkoholdehydogenas i magen på grund av hormonella skillnader.

  
Alkoholskador i första hand:
Nervsystemet.
 
Levern.
 
Bukspottkörteln – inflammationer.
 
Magsäck- magsår.
 
Sämre återhämtning.
 
Försvagar immunsystemet.
 
Negativa förändringar i muskulaturens struktur.
(Alkohol är urinutdrivande.)

Alkohol och Nervsystemet:

Hjärnan blir mindre, främst hos kvinnor.
 
Wernicke- Korsakoffs syndrom- Inget närminne.
 
Alkohol och Levern:

Fettlever.

Alkoholhepatit ( leverinflammation – Gulsot, kan man se på ögonen.)
 
Skrumplever ( levercirros- Döda leverceller).
 
Levercancer.
  
Det är aldrig för sent att sluta dricka! Levern kan återhämta sig. Under 25% levande leverceller är en utslagen lever.

Abstinens:

Bakfylla, oro, olust, kramper.
 
Livshotande abstinens: dilirum tremens ” dille”.
 
Behandling av abstinens.
 
Vätska, mat, vila, samtal.
 
Lugnande medel.
 
Kramplösande / krampförebyggande medicin.

Rekommendationer Alkohol:

Alkohol bör begränsas.

Bör inte överstiga:

Kvinnor 10g/dag
 
Män 20g/ dag
 
(motsvarar ca 4-5 % av energin.)
 
Gravida kvinnor samt barn och ungdomar rekommenderas total avhållsamhet.

Omräkningsfaktorer:

Volymprocent x 0,8= viktprocent ( gram)
Ex: Starköl 4,5 vol% x 0,8= 3,6 viktprocent
Vin 12 vol% x 0,8= 9,8 viktprocent
Starksprit 40 vol% x 0,8= 32 viktprocent

Dryckens mängd (ml) blir gram (g)

Tex: 33 cl starköl 4,5 vol% ger:

33 cl= 330 ml = 330 gram. 4,5 vol% ger 3,6 viktprocent.

330 gram x 3,6 = 1188 kalorier.

 
Alkohol ur Energiaspekt:
En starköl, 40 cl: 190 kcal

(Öl är en väldigt energität dryck med andra ord flytande "smörgåsar på flaska").

Ett glas rött vin, 15 cl: 110 kcal.

(Rödvin är den mest näringstäta alkoholdrycken då den innehåller antioxidanter och ger god förbränning).

Ett glas vitt vin, 15 cl: 100 kcal.

Ett glas gin & tonic, 4 cl: 150 kcal.

Ett glas whisky, 4 cl: 90 kcal.

-Drinkar, söta viner och sötad sprit samt likörer innehåller väldigt mycket socker, dvs  tomma kalorier och är sämre jämfört med andra alkoholdrycker.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.