Intervjuer

För att få en av våra frågeställningar besvarade; "Hur gör man en hemsida som upplyser folk om hur näringsämnen påverkar kroppen?", intervjuade vi ett antal personer innan hemsidan gjordes. Dessa har vi följt upp efter att hemsidan blev färdig, för att se om det har givit ett önskat resultat.

166.jpg

 
Namn: Jenny Jansson
Ålder: 21 år
Yrke: Jobbar på en lunchrestaurang
Fritiden: Spelar fotboll i IK Sirius dam.

Vad har du för matvanor?

Jag brukar oftast äta regelbundet, men då jag börjar vid 7 varje dag ser mina måltider lite annorlunda ut jämfört med andras. Jag äter i regel frukost vid halv 6, ytterligare en frukost på förmiddagen, lunch, mellanmål och middag. Jag äter fisk några gånger i veckan och mycket frukt och grönt. Eftersom jag tränar väldigt mycket äter jag mycket kolhydrater.  Om jag har haft träningspass på kvällen äter jag gärna ett kvällsmål.

Vad vet du om näringsämnen och hur de påverkar kroppen?

Jag hade idrottsnutrition när jag gick på gymnasiet och där lärde jag mig basfakta som att kolhydrater ger energi, vad protein och fett är och att c- vitamin är bra etc. men jag kanske inte vet i detalj vad alla näringsämnen är bra för.

Vad behöver du tänka på för att leva ett näringsrikt liv?

Äta regelbundet och äta godsaker som chips och godis max 1 gång i veckan. ”Man vet vad som är nyttigt eller onyttigt” och att kroppen behöver frukt och grönt. Som idrottare är det otroligt viktigt att du får i dig ordentligt med mat och innan matcher så laddar jag upp med kolhydrater, ibland till och med några dagar innan.

 Vad har du lärt dig av hemsidan?

Jag har lärt mig mycket, men en sak som jag verkligen lade märke till var det här med konstgjorda tillsatser. På exemplet från "äkta vara" tycker man att målen som Nina äter är helt okej, men när ni tog fram hur mycket olika tillsatser det är så förstår man hur viktigt det är att läsa innehållsförteckningen noggrant, vilket jag brukar slarva med. Ni tar även upp att vi lägger mindre tid på matlagning jämfört med förr i tiden, vilket jag håller med om. Med tanke på detta borde man ändå bli bättre på att planera och lägga stor omsorg på sin kost, då det är viktigare än man tror. Den här hemsidan lär alla någonting! Riktigt bra jobbat! Jag kommer iallafall gå in och läsa hemsidan många gånger, det som gjorde det extra intressant var bilderna på matlagningen.
 
  
  
  
Namn: Roine Andersson
Ålder: 50 år051.jpg
Yrke: Servicetekniker
Fritiden: Tycker om att vara ute och motionera, laga god mat.

Vad har du för matvanor?

Jag äter mycket fisk och kött men lite mindre kolhydrater. Mina måltider per dag är frukost, lunch, mellanmål (frukt) och en lättare middag. Jag brukar äta vitkål som är fiberrikt och det har alltid hållit min mage i form.  Annars är det ganska sparsamt med frukt och grönt.

Vad vet du om näringsämnen och hur de påverkar kroppen?

”Man äter det man känner igen”, jag kanske inte vet alla näringsämnen i detalj men jag har en baskunskap som t.ex. att kolhydrater ger energi, protein är uppbyggande medan C-vitamin är bra för immunförsvaret. 

Vad behöver du tänka på för att leva ett näringsrikt liv?

Äta så lite skräpmat som möjligt och laga mat från grunden.  Jag tror att husmanskosten är bra och att äta så lite snacks och godis som möjligt. Jag tror att jag äter rätt eftersom jag oftast är frisk och mår bra.  Jag är inte så noggrann om vad matprodukterna innehåller t.ex. tillsatser, ekologiskt, närproducerat utan föredrar mer ekonomiska alternativ.

Vad har du lärt dig av hemsidan?

Det som slog mig först efter att jag läst hemsidan är vikten av att tänka om när det gäller inköp av mat, att i första hand tänka kvalitet istället för kvantitet dvs välja ekologiska produkter i större utsträckning. Köpa billigt är inte ett hållbart argument när det gäller kroppens behov av bra råvaror samt att främja vår största resurs, miljön. Jag kommer även att i större utsträckning välja närproducerad mat för att ge mitt bidrag till ett bättre "miljötänk", kortare matransporter och förhoppningsvis humanare djurhållning.
 
Jag tycker att hemsidan ger ett överskådligt och lättorienterat utseende, bra och lättförståeliga näringstabeller och man lär sig hur olika näringsämnen påverkar kroppen. En jättebra och väl genomtänkt sida med inspirerande bilder och recept.
 
img-0545.jpg
  
  
Namn: Louise Olsson     
Ålder: 18 år
Yrke: Studerande
Fritiden: Spelar golf

Vad har du för matvanor idag?

Jag äter fem eller sex mål om dagen. Äter frukost som innehåller antigen gröt, macka eller yoghurt med musli. Frukt ibland, banan typ. Skollunch. Typ macka, yoghurt eller frukt. Jag äter mer ifall jag ska träna. När jag tränat fys brukar jag ha med frukt att äta efter.

Vad vet du om näringsämnen och hur de påverkar kroppen? 

Det beror på vad det är för något. Det skyddar kroppen. Det är väl bra, man blir pigg, orkar mer. Bättre hud, haha, jag vet inte.

Vad behöver du tänka på för att leva ett näringsrikt liv?

Äta varierat, äta grönsaker, inte så mycket snabbmat.

Vad har du lärt dig av hemsidan?

Jag lärde mig jättemycket av att läsa er hemsida! Vissa saker vad sådant som jag redan visste, men som jag ändå fick bekräftelse på att det verkligen var sant. Men det var mycket som jag faktiskt aldrig hört förut och som var riktigt spännande och lärorikt att läsa om! Jag rekomenderar varmt alla att läsa denna hemsida och få många tips och ideér som jag är säker på att man kommer ha nytta utav. 
 
 
Namn: Jessica Krantz
Ålder: 33 år
Yrke: Golftränare
Fritid: Golf, träning och umgås med vänner. img-1198.jpg

Vad har du för matvanor idag?

Äter frukost, naturell yoghurt med müsli och lite bär eller två mackor, gärna grovt. Tar kaffe på morgonen. Till lunch är det en full portion med mat. På kvällen kan det bli förbättringar. Kan äta en macka eller lagad mat. Kan äta på restaurang eller äta hemma. Småäter aldrig. Äter smågodis 1-2 gånger i veckan. Har inte glass och kakor hemma. Kan ta mackor ibland, ibland lite för ofta, har inget godare hemma. Äter frukt på morgonen. Ibland får jag inte tillräckligt med frukt. Dricker 2-3 koppar kaffe om dagen. Dricker vin 1-2 gånger i veckan.

Vad vet du om näringsämnen och hur de påverkar kroppen?

Jag vet nog ganska mycket och är intresserad. Vet att jag måste äta näringsrik mat. Inte äta tom mat så som vitt bröd. Kan få slinka ner något skrutt om jag rör på mig. Vill inte äta något socker. Dricker inte läsk. Man måste få mineraler och vitaminer. Försöker hålla inne på salt. Få energirik mat. Mycket mat. Fräsch mat.

Vad behöver du tänka på för att leva ett näringsrikt liv?

Jag behöver tänka på att få i mig lite frukt på morgonen. Att jag får mellanmål i form av frukt. Äta mer sallad på kvällen. Inte bara blir kött och potatis. Mera tänka GI, mer näringsämnen.  

Vad har du lärt dig av hemsidan?

Den är otroligt informativ. Jag gillar att jag kan gå till hemsidan och lära mig mera. Visste inte att man rekomenderade 6 mål mat om dagen. Trodde det var 5. Gillade att se bild på tallriksmodellen. Jag tycker ni har gjort ett bra jobb med sidan!
 
 
Namn: Anne Bergimg-0849.jpg
Ålder: 55 år
Yrke: Verksamhetschef på Ekolsund Heart Centre Stockholm
Fritid: Sommarstugan, båten, barn och barnbarn.

Vad har du för matvanor idag?

Minikeso och frukt med kaffe på morgonen och ett glas vatten. Sen till förmiddagsfikat tar jag en kopp kaffe och en frukt. Till lunch tar jag en Itrim soppa och frukt. Till eftermiddagen tar jag en sån hälsobar och en kopp kaffe och sen så tar jag vatten till middag, spenat och fisk och sen är det nattinatti.

Vad vet du om näringsämnen och hur de påverkar kroppen? 

Jag vet mycket. Jag vet om kolhydrater, proteiner och fetter. Jag tror att jag är väl insatt.

Vad behöver du tänka på för att leva ett näringsrikt liv?

Att få lagom proportioner med kolhydrater, grönsaker och proteiner.

Vad har du lärt dig av hemsidan?

Jag har lärt mig att planera mina inköp för att få en optimal sammansättning av alla näringsämnen. Det blir annars lätt att man impulshandlar och då blir det nästan alltid samma varor vilket gör att vissa ämnen blir det för lite av. Det är en mycket fin och inbjudande hemsida ni gjort. Roligt att läsa den. Grattis.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.