Rebecka

Namn: Rebecka Janssonmg-3078.jpg

Ålder: 18 år (när hemsidan skapades år 2011)

Gör: Studerade sista året på gymnasiet på den naturvetenskapliga linje med inriktning fotboll. Träning är fortfarande ett stort intresse och jag tränar gärna på gymmet eller tar en löprunda. Jag spelar inte längre fotboll, min sista säsong var med Danmark Sirius! 

Framtid: I framtiden vill jag studera utomlands och resa mycket. Det finns så många intressanta yrken, men det är inget jag bestämt mig för ännu. Skulle gärna vilja öppna och driva ett härligt inrett café med ekologisk och näringsrik mat.

3 favoriträtter: Sallad med fetaost, pannkaka med grädde och sylt eller en god köttbit med ungsrostade rotfrukter.

Favorit matprofil: Leila Lindholm


Varför valde du det här projekt arbetet?

Jag har alltid varit intresserad av mat och eftersom jag har varit idrottsligt aktiv sedan barndomsåren vet jag hur viktigt det är att äta ordentligt och varierat för att få i sig alla näringsämnen. Det är också kul att laga maten och jag tillbringar gärna tid i köket med familj och vänner.

Idag har jag ganska mycket kunskap om mat men jag vill veta mer ingående om vilka näringsämnen som finns och få kunskap om de hundratals konstgjorda ämnen vi omedvetet får i oss varje dag. Det finns så många livsmedel som konsumenterna ofta glömmer bort, och det är synd, då de kan innehålla väldigt mycket näring och som kan göra maten mer varierad och inspirerande.

Min kunskap har jag fått genom idrotten, från böcker och tidningar samt alla de personer jag stött på genom åren. Men jag skulle vilja samla ihop allt någonstans, så det kan vara lättillgängligt i vardagslivet, nu och i framtiden.


Vad har du för matvanor?rimg0402.jpg

Jag försöker äta så regelbundet som möjligt, äta mycket frukt och grönt samt äta en ordentlig frukost. Jag strävar efter att äta enligt tallriksmodellen och jag tycker om att pröva på nya livsmedel som skiljer sig från de vanliga t.ex. quinoa, zucchini... Att alltid välja ”naturliga” råvaror är något jag brukar tänka på. 

I regel äter jag 5-6 mål om dagen och jag försöker dricka mycket vatten. Min frukost kan bestå av yoghurt med frysta bär, en god müsli, allra helst hemmagjord med massa goda nötter och torkad frukt och ett ägg eller en smörgås. Skräpmat förekommer inte så ofta däremot unnar jag mig sötsaker och annat gott till helgerna.


Vad är dina förväntningar inför detta projekt?

Näringslära är ett väldigt brett område och att lära sig om alla näringsämnen och hur de påverkar kroppen är ett livsverk. Men att undersöka de områden som finns lite noggrannare är i alla fall en bra start. Alla kan ändra sina matvanor till det bättre och äta mer näringsrikt, men det kräver kunskap. Kort sagt vill jag lära mig mycket för att sedan förmedla den kunskap på bästa sätt till andra människor.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.