GI-värde= Glykemiskt index
Ett mått på hur snabbt blodsockret höjs dvs. hur snabbt nedbrytningen av kolhydrater sker. Värdet beskriver blodsocker höjningen av 50 g kolhydrater och tillämpas på kolhydratrika livsmedel som pasta, potatis, frukostflingor, ris, bröd, bönor ärtor etc.
GI-värdet anges i skalaform:
Lågt GI: under 35
Medel GI: 35-50
Högt GI: över 50
Värdena kommer ifrån GI-gurun Ola Lauritzson.
Faktorer som påverkar GI-värdet
- Livsmedlets finfördelning (hela bitar ger lägre GI, ex frön och korn)
- Livsmedlets struktur (kompakta livsmedel har lägre GI.)
- Livsmedlets surhet (ju surare desto lägre GI)
Snabba Kolhydrater: Högt GI-värde (över 50)
Snabba kolhydrater påverkar blodsockret negativt, dvs blodsockret stiger fort och sedan sjunker snabbt. De kräver större mängd insulin jämfört med långsamma kolhydrater. Därför anses snabba kolhydrater vara mindre bra då de ger en ojämn blodsockernivå samt ur insulinperspektivet.
-Blodsockernivå:
En ojämn blocksockernivå orsakar humörssvängningar, trötthet och ökar sötsuget.
-Insulinperspektiv:
Eftersom blodsocker och insulin hör samman (se kolhydrater) vet vi att det bästa är att hålla mängden insulin så liten som möjligt, för hälsan och formen.
Det finns två sorters snabba kolhydrater:
1. Dem som innehåller mycket tillsatt socker samt ”tomma kalorier”= hög energimängd och lite näring.
Ex: Läsk, saft, godis och kaffebröd, pulvermos
2. Dem som har ett högre näringsinnehåll
Ex: Torkad frukt, ljust bröd, blåbärssoppa, sportdryck, honung, palsternacka, cornflakes
Långsamma kolhydrater: Lågt GI-värde
Långsamma kolhydrater håller en jämnare blodsockernivå, nedbrytningen blir långsammare och på så sätt förblir mättnadskänslan längre, insulinproduktionen blir även mindre. De innehåller mer stärkelse och fiber och är i regel mer näringstäta än de snabba kolhydraterna. En ojämn blocksockernivå kan förebyggas genom att äta långsamma kolhydrater och regelbundna måltider.
Ex: Bönor, linser, rotfrukter, och fullkornsprodukter (havregryn, dinkel, fullkornspasta, fullkornsris, fullkornsbulgur), mjölk, quinoa
Fällor
Fällor med GI är att dra alla snabba kolhydrater över en kam. Bara för att ett livsmedel har ett högt GI-värde behöver de inte vara mindre bra, tvärtom. Ett sådant exempel är palsternacka, som är ett väldigt näringsrikt livsmedel. Motsatsen är de livsmedel med lågt GI-värde som smör, grädde och ister som i stora mängder är mindre bra för hälsan. Därför gäller det att inte stirra sig blind på GI-värdet.
GI-tabell
Livsmedel |
Index |
Potatis (färsk) | 89 |
Pommes frites | 107 |
Morötter, råa | 23 |
Morötter, kokta | 82 |
Palsternacka, kokt | 139 |
Rödbetor, kokta | 91 |
Kålrot | 103 |
Vita bönor | 40 |
Bakedbeans | 69 |
Kikärtor | 39 |
Svarta bönor | 28 |
Gröna ärtor | 68 |
Kidneybönor | 39 |
Röda linser | 36 |
Gröna linser | 42 |
Soja bönor | 25 |
Jordnötter, rostade | 21 |
Äpple | 52 |
Banan, mogen | 84 |
Banan, halvmogen | 60 |
Körsbär | 32 |
Apelsin | 60 |
Aprikoser, torkade | 44 |
Citron | <20 |
Grapefrukt | 36 |
Kiwi | 75 |
Mango | 73 |
Russin | 91 |
Vindruvor, gröna | 66 |
Vattenmelon | 103 |
Päron | 54 |
Ananas | 84 |
Jordgubbar | 73 |
Minimjölk | 46 |
Mjölk 3% | 38 |
Yoghurt naturell | 51 |
Filmjölk | 15 |
Potatischips | 77 |
Popcorn i mikro | 103 |
Ostbågar | 106 |
Cashewnötter | 31 |
Korn | 36 |
Råg | 48 |
Vete | 59 |
Vitt ris | 91 |
Snabbris | 128 |
Råris | 81 |