TEMA GI

GI-värde= Glykemiskt index

Ett mått på hur snabbt blodsockret höjs dvs. hur snabbt nedbrytningen av kolhydrater sker. Värdet beskriver blodsocker höjningen av 50 g kolhydrater och tillämpas på kolhydratrika livsmedel som pasta, potatis, frukostflingor, ris, bröd, bönor ärtor etc.

GI-värdet anges i skalaform:

Lågt GI: under 35

Medel GI: 35-50

Högt GI: över 50

Värdena kommer ifrån GI-gurun Ola Lauritzson.

Faktorer som påverkar GI-värdet

-  Livsmedlets finfördelning (hela bitar ger lägre GI, ex frön och korn)

-  Livsmedlets struktur (kompakta livsmedel har lägre GI.)

-  Livsmedlets surhet (ju surare desto lägre GI)


Snabba Kolhydrater: Högt GI-värde (över 50)

Snabba kolhydrater påverkar blodsockret negativt, dvs blodsockret stiger fort och sedan sjunker snabbt. De kräver större mängd insulin jämfört med långsamma kolhydrater. Därför anses snabba kolhydrater vara mindre bra då de ger en ojämn blodsockernivå samt ur insulinperspektivet.

-Blodsockernivå:
En ojämn blocksockernivå orsakar humörssvängningar, trötthet och ökar sötsuget.

-Insulinperspektiv:
Eftersom blodsocker och insulin hör samman (se kolhydrater) vet vi att det bästa är att hålla mängden insulin så liten som möjligt, för hälsan och formen.

Det finns två sorters snabba kolhydrater:
1. Dem som innehåller mycket tillsatt socker samt ”tomma kalorier”= hög energimängd och lite näring.

Ex: Läsk, saft, godis och kaffebröd, pulvermos

2. Dem som har ett högre näringsinnehåll

Ex: Torkad frukt, ljust bröd, blåbärssoppa, sportdryck, honung, palsternacka, cornflakes

Långsamma kolhydrater: Lågt GI-värde

Långsamma kolhydrater håller en jämnare blodsockernivå, nedbrytningen blir långsammare och på så sätt förblir mättnadskänslan längre, insulinproduktionen blir även mindre. De innehåller mer stärkelse och fiber och är i regel mer näringstäta än de snabba kolhydraterna. En ojämn blocksockernivå kan förebyggas genom att äta långsamma kolhydrater och regelbundna måltider.

Ex: Bönor, linser, rotfrukter, och fullkornsprodukter (havregryn, dinkel, fullkornspasta, fullkornsris, fullkornsbulgur), mjölk, quinoa

Fällor

Fällor med GI är att dra alla snabba kolhydrater över en kam. Bara för att ett livsmedel har ett högt GI-värde behöver de inte vara mindre bra, tvärtom. Ett sådant exempel är palsternacka, som är ett väldigt näringsrikt livsmedel. Motsatsen är de livsmedel med lågt GI-värde som smör, grädde och ister som i stora mängder är mindre bra för hälsan. Därför gäller det att inte stirra sig blind på GI-värdet.

GI-tabell

Glykemiskt index är ett mått på hur snabbt blodsockret höjs när du äter ett livsmedel eller en måltid. Ju högre siffra, desto snabbare tas kolhydraterna upp, och desto mer av hormonet insulin frigörs. GI- referens i tabellen är vitt bröd (=100)

Livsmedel

             Index
Potatis (färsk) 89
Pommes frites 107
Morötter, råa 23
Morötter, kokta 82
Palsternacka, kokt 139
Rödbetor, kokta 91
Kålrot 103
Vita bönor 40
Bakedbeans 69
Kikärtor 39
Svarta bönor 28
Gröna ärtor 68
Kidneybönor 39
Röda linser 36
Gröna linser 42
Soja bönor 25
Jordnötter, rostade 21
Äpple 52
Banan, mogen 84
Banan, halvmogen 60
Körsbär 32
Apelsin 60
Aprikoser, torkade 44
Citron <20
Grapefrukt 36
Kiwi 75
Mango 73
Russin 91
Vindruvor, gröna 66
Vattenmelon 103
Päron 54
Ananas 84
Jordgubbar 73
Minimjölk 46
Mjölk 3% 38
Yoghurt naturell 51
Filmjölk 15
Potatischips 77
Popcorn i mikro 103
Ostbågar 106
Cashewnötter 31
Korn 36
Råg 48
Vete 59
Vitt ris 91
Snabbris 128
Råris 81
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.