Hur påverkar näringsämnet kroppen?
Våra blodkroppar består av det syrebärande proteinet hemoglobin där järn behövs för att det ska kunna bilda hemoglobinet. Därför behövs järn för syretransporten eftersom järnet binder till syre. Järn behövs också för att en stor del enzymer ska fungera och för att hjärnan ska utvecklas normalt. Det är också nödvändigt för immunförsvarets funktion och därför är järn ett populärt kosttillskott. Kroppen tar bara upp 5-10% av järnet som finns i maten. Att inta järn tillsammans med C-vitamin underlättar upptaget.
Brister på näringsämnet:
Järnbrist är tämligen vanligt i vår del av världen, särskilt hos unga kvinnor. Deras depåer är oftast små då de regelbundet förlorar järn via menstruationen. Järn är även viktigt för kvinnor som är gravida och ammar. Många idrottare kan även drabbas då det intensiva idrottandet slår sönder de röda blodkropparna. Det första symptomet är trötthet vilket uppstår då det inte finns tillräckligt med röda blodkroppar för att syresätta kroppens vävnader ordentligt. Vid brist försämras även immunförsvaret och kroppen drabbas lättare av infektioner. Nedstämdhet samt nedsatt mental kapacitet hos barn är också symptom.
Det finns två olika järnkällor:
Järn (II) hemjärn
Finns i animaliska livmedel som kött, blodprodukter, lever, fisk, skaldjur och ägg. Detta järn tas lättare upp av kroppen och absorberas för det mesta vare sig kroppen behöver det eller inte. Därför kan ett överskott av hemjärn vara skadligt men det är lättast att bota järnbrist på detta sätt.
Järn(III)icke-hemjärn
Finns i vegetabiliska livsmedel som spenat, vetegroddar, nässlor, fullkornsprodukter och baljväxter. Det är svårare för kroppen att absorbera detta järn pga det sitter hårt bundet i dessa livsmedel.
Bästa järnkällor:
Icke hemjärn
Kött
Blodprodukter
Lever
Fisk
Skaldjur
Ägg
Icke-hemjärn
Spenat
Vetegroddar
Sesamfrön
Torkade aprikoser
Nässlor
Baljväxter
Fullkornsprodukter