Kvoten Omega 6 Omega 3

De två essentiella fettsyrorna är linolsyra(omega-6) samt linolensyra (omega-3) som båda är fleromättade. Dessa kan inte produceras i kroppen och behöver därför tas in via födan. Kvoten mellan Omega3-fetter och Omega -6 fetter är ytterst viktig i kroppen. Idag tenderar vi att få i oss mer Omega-6 jämfört med Omega-3. För mycket Omega-6 kan ge upphov till inflammationer vilket i sin tur kan ge upphov till hjärt/kärlsjukdomar, cancer, tarmsjukdomar, olika typer av reumatism, försämrat immunförsvar etc. Detta försämrar den allmänna hälsan och därför är det viktigt att ge kroppen extra med omega-3. De personer som lider av inflammatoriska sjukdomar kan även ha nytta av att öka sitt intag av omega-3 fetter. Mestadels förespråkar vi inte kosttillskott men i detta fall kan det faktiskt vara en god idé att ta ett omega-3 tillskott som fås bäst av fiskolja kapslar.

Andra tips för att hålla kvoten jämn:

- Äta fisk minst 3ggr i veckan. Makrill. sill, lax och ål är feta fiskar som innehåller mycket omega-3.

- Använda krossade linfrön i maten

- Ta 5g linfröolja/dag

- Äta omega-3-rika valnötter regelbundet

- Använda raps-,oliv-, avokadoolja vid tillagning av mat.

- Undvika majs-,solros-,sojaolja. (rika på Omega-6)

- Välja i första matfett och liknande där tillverkaren går ut med att det är en bra kvot mellan Omega-3 och Omega-6.


Omega-6- Linolsyra

Har funktioner i kroppen som underlättar återhämtning efter fysisk aktivitet samt sårläkning. GLA är den nyttiga Omega- 6 syran och bildas i kroppen från linolensyran men finns även i livsmedel som olika fröoljor och alger. Det som är unikt med GLA jämfört med andra Omega-6 syror är att det är antiinflammatoriskt. Därför är det bra i en liten mängd för kroppen.

Linolsyra finns i de flesta feta vegetabilier som solrosfrön, sojabönor, och höga halter i majsolja och solrosolja. I  mjölkprodukter och till liten del i fett från fågel och kött.


Omega-3 - Linolensyra

Verkar antiinflammatoriskt och är bra för hjärnan för både stora och små. Omega-3 sägs även vara effektivt vid behandling av depressioner samt hjälpa barn vid koncentrationssvårigheter. Det finns studier som visar på att Omega-3 kan öka fertiliteten men det krävs mer forskning för att bevisa detta.

Linolensyra finns i fisk, krossade linfrön, linfröolja samt rapsolja.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.