Olika fettkällor

Snabbguide över de vanligaste fettkällorna 1122-ekologisk-50cl-webimage.jpg

Bra fetter                                                 Undvik

Nötter                                                       Majsolja

Avokado                                                  Sojaolja

Oliver                                                       Druvkärnolja

Olivolja                                                     Smör

Rapsolja                                                    Grädde

Smörgårdsmargarin – Bregott                                        5110-kalamata-baby-20290-webimage.jpeg

Kokosfett till stekning  


Långguide över de vanligaste fettkällorna

Fettkällorna är betygsatta i skalan 1-5 där 1 är minst bra. Skalan är beroende på näringsinnehåll och har bestämts av Fredrik Paulún, i hans bok "Fettguiden". Paulún är en av Sveriges främsta kostexperter.


Fiskolja (Omega-3) betyg 5

Dessa fettsyror har samma egenskaper som linolensyra eftersom alla är omega-3 fetter. Kroppen kan även omvandla fiskfetterna till linolensyror vid behov. Innehåller det nyttiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA. 

Avokadoolja betyg 4

Oljan är i regel kallpressad och kan tillsättas i maten i form av olja, eller som avokado. Fördelen med avokadoolja är att den tål värme bättre jämfört med olivoljan. Dock är Omega-6 och Omega-3 kvoten sämre, där den innehåller 17 % Omega-6 och 1% Omega-3.


Choklad betyg 1,2 och 3

Kakaosmör har en ljus färg och utvinns när det pressas ut ur kakaobönan. När smöret har pressats ut återstår kakaomassa som man använder i tillverkningen av choklad. Den innehåller ca 55% kakaosmör. Kakaosmöret i sig består till största del av mättade fetter vilket är mindre bra, däremot innehåller det en hel del nyttiga antioxidanter. Ur helhetssyn är choklad bra för dess antioxidanter, samt positiva verkan på hjärtat och kärlen, däremot är fettinnehållet inte optimalt. Så man får inte glömma att choklad är väldigt energirikt pga av dess höga fettinnehåll. creation70coulischocolat-detail.jpg

Mörk choklad betyg 3

Ljus choklad betyg 2

Vit choklad betyg 1

Kakaosmör betyg 1


Jordnötsolja betyg 2

Fördelarna med jordnötsolja är att den innehåller nyttiga ämnen t.ex. antioxidanter och reservatrol, den tål även upphettning ganska bra, då den innehåller ca 50% enkelomättad oljesyra. Nackdelen är att kvoten mellan Omega-6 och Omega-3 är låg, lite Omega-3.

Kokosolja betyg 5

Kokosoljan kommer från kokospalmens frukt och 90% är mättat fett, där hälften består av den ”nyttiga” laurinsyran. Här dyker paradoxen upp med att en del mättade fetter faktiskt är nyttiga. Kokosolja innehåller också rikligt med antioxidanter och är en ytterst bra fettkälla för matlagning i höga temperaturer.

Linfröolja betyg 5

Kommer ifrån linfrön och linfrönolja som är billigt och är mycket koncentrerade källor till linolensyra (Omega-3). Detta är ett bra alternativ till fiskolja då viktiga fettsyror som EPA, DHA och DPA utgör en stor del. Kvoten mellan Omega-6 och omega-3 är också exemplarisk. Värt att nämna är att linfröolja är ytterst känslig mot oxidering och bör förvaras mörkt, kallt och väl försluten.


Majsolja betyg 1

Musselolja betyg 5

Druvkärnolja betyg 1

Ister och talg betyg 1

Solrosolja betyg 1 och 3

Solrosfrön betyg 3, solrosolja betyg 1

Sesamolja betyg 1 och 3

Kallpressad Sesamolja betyg 3

Raffinerad Sesamolja betyg 1

Palmkärnolja betyg 4

Palmkärnolja är näringsmässigt en bättre fettkälla än palmolja, betyg 3. Palmkärnoljan liknar kokosoljan i både sammansättning och värmestabilitet.

Rapsolja betyg 1-51210-rapskallkrav-webimage.jpg

Rapsolja liknar olivoljan då fettsyrasammansättningarna liknar varandra. Kallpressad rapsolja innehåller ca 10 % ALA (Omega-3), och är ca 65% enkelomättad, därför anses rapsolja vara ett näringsrikt alternativ. Den raffinerande rapsoljan hittas lättare i butik, då den som kallpressad oxideras (förstörs) väldigt lätt, dock saknar den stora mängder antioxidanter, och det kan finnas spår av transfetter. Dock är denna mängd så liten att det goda överväger det onda. Raffinerad rapsolja kan tålas att steka i, och är en av de mest värmetåliga vegetabiliska oljorna.

Kallpressad Rapsolja betyg 5

Raffinerad Rapsolja betyg 4

 

Olivolja betyg 1-5

Har konsumerats av människan sedan lång tid tillbaka. Beroende på hur olivolja produceras, dvs kallpressad eller inte, kategoriseras den i olika grupper. Oliver är bra för både smaken och för dess näringsrika innehåll. De består till ca 80% av enkelomättade fettsyror, vilket medför att de tål tämligen höga temperaturer. Då olivolja innehåller mycket antioxidanter är det mycket hållbart.

Extra virgin-olja betyg 5

Virgin-olja betyg 4

Enklare olivoljor betyg 1-2

Nötoljor betyg 4

Nötter som valnötter (Omega-3), hasselnötter, macadamianötter men inte jordnötter eller kokosnötter. Egentligen är det bättre att äta nötterna då du går miste om proteinet, antioxidanterna, vitaminerna, mineralerna samt fibrerna som inte finns i oljorna. gradde.jpg

 

Mjölkfett betyg 2 och 4

Detta är en väldigt intressant fettkälla då det förekommer ofta i vardagen. Människor i västvärlden tenderar att få sig för mycket mjölkfett från grädde, ost och smör. Vanlig mjölk som vi dricker till maten bidrar till en större del än vad vi tror. Ex. ger 3 dl standardmjölk varje dag, 9 g fett vilket motsvarar 3,3 kg mjölkfett. Tänk dig då att du även steker i smör, har ost på smörgåsen, använder matlagningsgrädde i såser etc. LCHF är en diet som går ut på att äta lite kolhydrater men användning av den allra fetaste grädden. Vissa experter anser att det är skadlig för hjärt-och kärlhälsan medan andra säger att det inte påverkas i så stor grad. Det som är negativt med mjölkfett är att 60% består av mättat fett, och 11% består av myristinsyra som har en grav effekt på blodfetterna. Att äta mjölkfett i liten mängd är inget hälsoproblem, men större mängder kan bidra till problem. Detta innefattar inte barn som växer, där mjölk är ett väldigt bra alternativ. Det här med stekfett är ett intressant ämne där många väljer att steka i smör som i och för sig är ett värmestabilt fett. Däremot är stekfett med en blandning av rapsolja + smör, eller olivolja + smör bättre alternativ. Det sänker både priset, ger en lättare konsistens samt förbättrar näringskvalitén. Dessutom smakar blandningarna bättre och ju mindre andel smör desto bättre.

Smör som enskild fettkälla betyg 2

Smör som konsistensgivare i en produkt med nyttigare fetter (ex. stekfett med fleromättad olja + smör) betyg 4 

Lathund - tabell över de vanligaste fettkällorna

Fett/Olja Hälsoeffekter Stekning Används
Avokadoolja Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom Endast låg temp. Dressingar, Stekning låg temp.
Druvkärnolja För mycket Omega-6, dålig kvot Använd ej  Använd ej
Fiskolja Antiinflammatoriskt Tål ej kosttillskott
Flytande stekmargarin Beror på sammansättningen Tål ej för hög temp Stekning
Kokosolja/fett Ökar förbränningen, rik på antioxidanter Tål hög temp. Stekning, fritering, wokning och liknande
 
kallpressad
Linfröolja Omega-3 Tål ej  Kostillskott, dressingar
Majsolja Se druvkärnolja - -
Mjölkfett, ex. grädde Ökar risken för hjärt-kärlsjukdom Tål Ej för ofta i matlagning
Musselolja Mycket antiinflammatorisk Tål ej Kosttillskott
Nötoljor Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom Tål ej Smaksättning i dressingar
Olivolja Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom Tål ej för hög temp Dressingar, matlagning vid låg temp
Palmkärnolja Ökar förbränningen Tål Vid all matlagning
Palmolja Inga särskilda Tål Vid all matlagning
Rapsolja, kallpressad Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom Tål ej för hög Dressingar, matlagning vid låg temp.
Smör Ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom Tål Konsumera ej i stora mängder, smaksättare och stekfett
Solrosolja Se druvkärnolja - -
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)