Magnesium

Hur påverkar näringsämnet kroppen?

Det mesta magnesiumet finns inlagrat i skelettet och fungerar som en depå. Magnesium behövs för att flera av kroppens enzymer ska fungera som de ska. De stabiliserar kemiska reaktioner där den energirika ATP-molekylen ingår. 

Brister av näringsämnet:

Då magnesium inte är ett spårämne (mineraler som vi behöver mycket lite av) behöver vi se till att kroppen får en tillräcklig mängd. Riskgrupper är idrottare och alkoholister där symtomen kan vara allmänna som kräkningar, aptitlöshet samt muskelkramper. För litet dagligt intag av magnesium beror oftast på att mycket av det vi äter är behandlad mat. Vid behandling av mat som kokmoment eller sköljningar urlakas magnesiuminnehållet. Brister kan även medföra problem med frisättningen av insulin från bukspottskörteln samt att blodtrycket stiger. Risken för benskörhet ökar också eftersom kroppen kan bryta ner skelettet för att få tillräckligt med magnesium i blodet.

Bästa magnesiumkällor:

Kakaopulver 520mg/100g

Solrosfrön 390mg/100g

Pumpakärnor 270mg/100g

Rågknäckebröd 100mg/100g

Fullkornsbröd 75mg/100g

Baljväxter

Quinoa

Grönsaker

Frukter

Obehandlade vegetabilier (livsmedel från växtriket)

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.