Mangan

Hur påverkar näringsämnet kroppen?

Behövs för att vissa enzymer ska aktiveras och börja fungera. Avgörande för bildning av andra enzymer framför allt superoxiddismutas som bryter ner skadliga fria radikaler. Mangan behövs för att kroppen ska kunna ta tillvara på protein som upptas från födan och för att bilda könshormon. Hjälper till att hålla nerver friska, smörja lederna, bygga en bra benstomme och underlätta tillverkningen av sköldkörtelhormon. Mangan deltar också i kontrollen av blodsockernivån.

Funktioner:

Diabetiker har fått bättre blodsocker nivåer med tillskott dagligen.

Mangan stärker immunförsvaret hos deprimerade personer.

Stärker skelettet.

Vid brist:

Allmänt försämrad hälsa - större infektionskänslighet.

Ökad risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Överdosering:

Ett för stort intag tas inte upp av kroppen. De minst farliga mineralet.

Bästa mangan källor:

Macadamianötter 5,5 ug/ 100 g

Hasselnötter 4,9 ug/ 100 g

Pekannötter 4,6 ug/ 100 g

Kokosflingor 1,8 ug/ 100 g

Mandlar 1,7 ug/ 100 g

Cashewnötter 1,7 ug/ 100 g

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.