Monosackarider

Enkla sockerarter: (monosackarider) glukos          fruktos               galaktos

Glukos

Glukos kallas även för druvsocker och förekommer naturligt i frukt eller i exempelvis sportdryck. Det är glukosen som utgör sockerartern som transporteras i blodomloppet, och kallas därför blodsocker. När du äter kolhydrater är intaget 70-80% glukos. Glukos är favoritbränsle för hjärnan och musklerna och vid fysisk aktivitet förbränns stora mängder glukos. Dessutom är många fibersorter som t.ex. cellulosa uppbyggt av långa glukoskedjor. Därför är inte en fullkornsmacka helt sockerfri.


Fruktos

Fruktos kallas även för fruktsocker och finns naturligt i frukt. Detta är en sämre energikälla då det lagras som glykogen eller fett i levern eller skickas ut som blodfett, istället för att förbrännas och ge energi. Därför kan ett för högt intag ha negativ effekt på blodfetterna och alltså var sämre ur hälsoperspektiv. Detta innebär dock inte att det är dåligt att äta frukt utan det är det tillsatta fruktsockret som är mindre bra, eller andra former av tillsatt socker som glukos eller vanligt vitt socker. Fruktos är 30% sötare än vanligt vitt socker (sackaros).

img-0825.jpg

Galaktos

Är en beståndsdel i mjölksocker. Galaktos och glukos kan tillsammans bilda disackariden laktos. Galaktos produceras i däggdjurens mjölkkörtlar.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.