Polysackarider

Sammansatta kolhydrater: (polysackarider) Stärkelse (amylos och amylopektin) kostfibrer

Det är endast polysackariden stärkelse som kan brytas ned i kroppen, för de andra är fibrer.


Stärkelse

Stärkelse består av långa kedjor av glukos. Det finns två sorters stärkelse: amylos och amylopektin. Amylopektinets nedbrytning går snabbare än amylos.


Kostfibrer

Fibrer kan inte brytas ned av kroppen och förser därför inte kroppen med energi. Dock kan bakterier bryta ned fibrer i tjocktarmen. Denna process kallas fermentering och innebär att de goda bakterierna förses med näring. Detta för med sig ett ökat antal vilket är bra då de skyddar kroppen mot infektioner och vissa gifter. De fibrer som fermenteras är främst de vattenlösliga som beta-glykaner, pektiner men också vattenolösliga som cellulosa. Fördelen med fibrer är dess positiva effekter på tarmarnas funktion och motverkar förstoppning. Då de ger ”volym” åt tarminnehållet underlättas tarmmotoriken. En annan fördel är att de binder upp fett, och därför kan överskott av fett bindas upp av fiber och passera ut i kroppen istället för att lagras. De kan genom olika reaktioner med galla och vid fermenteringen minska kolestrolhalten i blodet, endast de vattenlösliga. Ett överdrivet intag av fibrer kan dock ge en irritation i tarmen och ge motsatta effekt på matsmältningen och vissa experter hävdar att de också kan förstöra näringsinnehållet. Det finns olika slags fiber och dessa finns i livsmedel som grönsaker, fullkornsprodukter, nötter, frukt och rotfrukter.

rimg0420.jpg


Kostfibrer delas in i:

-Vattenlösliga

-Vattenolösliga


Vattenlösliga fibrer ex. beta-glykaner och guar

Dessa bildar en slemmig lösning med vatten. De kallas för gelbildande fibrer och påverkar hur snabbt kolhydraterna bryts ned i magen. Ju mer gelbildande fibrer som finns i magsäcken desto långsammare portioneras magsäcksinnehållet ut i tunntarmen, dessutom kan de kapsla in kolhydraterna vilket bidrar till en längre nedbrytning.  Resultatet av detta är att blodsockret stiger långsammare efter måltiden, och motverkar kraftiga blodsockerfall. Beta-glykaner kan även sänka kolestrolvärdet.


Vattenolösliga fiber ex. cellulosa,lingin

Vattenolösliga fibrer har inte samma effekter som de vattenlösliga, dvs de är mindre viktiga för blodsockerkontrollen. Däremot bidrar de som de andra fibrerna till en god tarmfunktion och deltar i fermenteringen. Lingin är till skillnad från
cellulosa inte uppbyggt av socker och har positiva effekter på vår hälsa och kan vara cancerskyddande.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.