Proteinpulver

Om man är en vanlig motionär och äter en regelbunden och varierad kost får man vanligen i sig det dagliga behovet av proteiner. Om man däremot inte äter varierat eller ordentligt finns risk för att man inte får i sig tillräckligt genom den vanliga kosten. Då är proteinpulver ett smidigt sätt att få i sig den del man behöver dagligen.

Proteinpulver säljs som aldrig förr. Gainer har blivit namnet för en färdigblandad kombination av proteinpulver, kolhydrater och ibland även aminosyror.

Här är det vanligaste typerna av proteinpulver:

Vassleprotein ( Whey protein på engelska):

Tas snabbt upp av kroppen. Det är ett protein som finns i mjölk och separeras och renas genom olika former för att sedan få det i pulverform. Vassleprotein rekomenderas i samband med träning.

Kaseinbaserat protein:

Tas långsamt upp av kroppen. Förekommer naturligt i mjölk. Kaseinprotein rekomenderas som mellanmål eller i samband med sänggående.

Hydrolyserande proteiner:

Tas upp mycket snabbt av kroppen, till och med snabbare än Vassleprotein. Hydrolyserade proteiner är förspjälkade proteiner, vilket betyder att de långa aminosyrorna har brytits ner till kortare för att underlätta och påskynda upptaget.

Vegatabiliskt protein:

Består av protein från växtriket. Det vanligaste vegetabiliska proteinet är sojaprotein, som snabbt tas upp av kroppen.

img-0575.jpg

Vi har träffat Gustaf Bogered 18 år och elitidrottare som använt proteinpulver regelbundet i ett år. Han köper pulvret i en sportaffär och får råd om vilket han ska köpa via sin fystränare. Gustaf tar pulvret efter träning för att få bättre återhämtning och för han tycker att det hjälper att bygga muskler. När han kommer hem tycker han att det är lättare att ta proteinpulver istället för att äta en massa mat, som många ägg eller en stor köttbit. Försäljningen har ökat rejält de senaste åren och Gustaf tror att det är för att många ser fördelar med produkten. Främst att det är lätt att ta efter ett gympass. De finns de som missbrukar det också, några tar fyra portioner om dagen för de tror att musklerna bara ska byggas av sig själva, men det funkar inte så, man måste träna på gymmet också. Gustaf är medveten om riskerna och att de kan innehålla dopingämnen, fast han kollar sina produkter noga innan. Han kollar innehållsförteckningen samt pratar med sin fystränare. Han använder inga konstiga märken utan bara de stora, kända märkena.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.