-Vete
-Råg
-Havre
-Korn
-Dinkel
-Hirs
-Majs
Bild: Warbro Kvarn
MJÖL
När säd mals bildas mjöl och beroende på sädesslag finns olika sorters mjöl. Dessa smakar och fungerar olika i matlagning och bakning. Beroende på hur mjölet är malt, kan mjölet bli mer eller mindre grovt. Fullkornsmjöl innebär att man har malt ner hela korn, och på så vis bevaras flera nyttiga ämnen, som vitaminer, mineraler och fibrer Ex. fullkorns vetemjöl. Att sikta ett mjöl innebär att man gör det finkornigt Ex. siktat vetemjöl, siktat dinkelmjöl.
MJÖL | Sädesslag | Innehåll/Övrigt | Matlagning |
Vetemjöl | Vete | vanligaste mjölet, B-vitamin, kalium,järn, koppar, magnesium, zink. | bakning och matlagning. |
Vetemjöl special | Vete | Vete är extra proteinrikt och bildar därför mer gluten än vanligt vetemjöl. | Degen blir kraftigare jämfört med vanligt vetemjöl och passar bra när man bakar bröd eller gör pasta, däremot mindre bra till småkakor. |
Fullkorns vetemjöl NÄRINGSRIKT |
Vete: hela korn mals | Se egenskaper för fullkorn. | Se egenskaper för fullkorn. |
Kärnvetemjöl | Vete, endast den innersta delen av kärnan mals. | Fungerar bra när man bakar bröd, kakor samt i såsredningar. | |
Durumvetemjöl | Vete | Tillverkas av en hårdare vetetyp med starkare protein än vanligt vete. Har en gulaktig ton från kärnan och ger en fyllig smak och konsistens. Vid brödbak ger mjölet en fyllig smak och krispig skorpa, men kan bli för kompakt om man inte blandar upp med vanligt vetemjöl. | Passar särskilt bra till vissa bröd och pasta. |
Bovetemjöl | Bovete | Bovetegryn är egentligen en ört. Mjölet är helt glutenfritt och kan därför ersätta vanligt vetemjöl vid matlagning. | Bakning och matlagning |
Grahamsmjöl | Vete | Blandas med vanligt vetemjöl för att degen ska jäsa bättre | Används ofta till bröd, skorpor och scones. |
Dinkelmjöl* NÄRINGSRIKT | Dinkel | Se nedan | Se nedan |
Fullkorns dinkelmjöl | Dinkel: Hela korn mals | Se egenskaper för fullkorn | Se egenskaper för fullkorn |
Majsmjöl | Majs | Mogen majs mals till mjöl. | Passar till välling, redningar, pannkakor och mjöl. |
Rågmjöl NÄRINGSRIKT | Råg | Ett fullkornsmjöl där inga delar är bortsiktade. Det medför att mjölet är fullt av näringsämnen och nyttiga fibrer. | Ger mörkt bröd, och man bör kombinera rågmjölet med rågsikt eller vetemjöl special för att brödet ska orka jäsa. |
Rågsikt | En färdig blandning av 40% rågmjöl och 60% vetemjöl. | ||
Kornmjöl | Korn | Ett fullkornsmjöl som är rikt på fibrer. |
Dinkelmjöl*
Dinkel har många fördelar jämfört med vete, där dinkel har en högre proteinhalt och innehåller 8 essentiella aminosyror. Det är även rikt på B-vitamin och innehåller mer järn, koppar, magnesium och zink. Både energiinnehållet och andelen fettsyror är högre. Gluten i dinkelmjölet är mer lättsmält för magen och är därför snällare mot magen.
Dinkelmjölet smakar mycket mer än vetemjöl, och då det är mer näringsrikt kan det väljas med fördel i samtliga bakverk. I vissa fall bör det kombineras med vetemjöl special för att en deg ska orka jäsa.
GRYN
Gryn | Innehåll | Framställning | Matlagning |
Havregryn | 100% fullkorn 10% fiber 4,5 g beta-glukan* |
Gryn av havre (ångpreparerade och pressade) | Gröt, Müsli eller att Bakning. |
Fiberberikande Havregryn NÄRINGSRIKT | 87% fullkorn 16% fiber 4 g beta-glukan |
Klippta havregryn (ångpreparerade och pressade, ångpreparerat vetekli) | Gröt, Müsli eller Bakning. |
Nakenhavre NÄRINGSRIKT |
I jämförelse med vanligt havre: Det innehåller mer energi, protein, fler nyttiga fettsyror och vattenlösliga fibrer. Halten E-vitamin är också hög och det smakar mycket mer. | Nakenhavre är mer näringsrik jämfört med vanligt havre. | Kan ersätta vanligt havre i t.ex. gröt och sägs vara mycket mättande. |
Grahamsgryn | 11 % fiber Mycket vitaminer och kostfibrer. |
Består av vetekornets hela kärna, kli och grodd. | Gröt, müsli eller bakning |
Rågflingor: NÄRINGSRIKT |
100% fullkorn 19% fibrer |
Rågflingor, (ångpreprarerade och pressade.) | Gröt, müsli eller bakning |
Mannagryn | 0,5 % sockerarter 3% fiber | Mannagryn framställs av den inre vetekärnan | Gröt eller som efterrätt |
*Betaglukan, en vattenlöslig fiber som är bra ur blodsockerperspektiv.
KORN
KORN | Innehåll/övrigt |
Naket korn | Ytterligare en näringsrik ersättare till förslagsvis ris eller potatis. Innehåller den vattenlösliga fibern beta-glukan, mineraler och antioxidanter. Ger en lång mättnadskänsla. |
Mathavre (100% fullkorn) | En god källa till kostfibrer och beta-glukan. |