Transfetter

Hur påverkar näringsämnet kroppen?

Transfetter framställs på industriellt vis. Det liknar härdning- där man gör fleromättade och omättade fetter mer mättade så att de blir hårdare och mer hållbara. Margarin är ett exempel på en sådan produkt och innehåller nästan enbart mättade fetter och alla antioxidanter förstörs.

Skador av transfetter:

Transfetter ökar risken att drabbas av astma, hösnuva och eksem. Ökar även risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar så som hjärtinfarkt, blodpropp och hjärnblödning samt typ 2- diabetes.

Transfetter minskar insulinkänsligheten och tvingar därmed kroppen att använda mer och mer insulin för att hålla blodsockret i styr. Transfett är det fett som har störst förmåga att lagras i kroppen.

Källor till transfetter:

Industriellt framställda livsmedel.

Snacks ( chips, ostbågar, jordnötsringar)

Godis - ju mer fett en godissort innehåller desto större är risken att det innehåller mer transfett. Kola, fudge, sega godisbitar och choklad. Främst det billiga godiset. Mörk choklad innehåller inga transfetter eftersom fettet är naturligt och kommer från kakaobönan. Hårda karameller och vingummin innehåller i stort sett inget fett och därmed är risken för transfett obefintlig.

Se upp med bröd som innehåller härdat fett. Dessa kan vara allt från hälosbröd till smörgåskex.

Fryst mat - fryst pizza, bröd och glass. De som köps i frysdisken. De har ofta en dos av transfetter så att de kan hålla länge i frysen.

Bageriprodukter - kakor, croissanter, wienerbröd, bullar, kex, tårtor, havrebollar, rulltårtor och andra bakverk. Har högt innehåll av transfetter. Detta för att de produceras av industriellt framställda margariner.

Halvfabrikat - pulversåser, pulvermos, snabbnudlar, sockerkaksmix.

Helfabrikat - Färdigmat som köps i livsmedelsbutik.

Friterad mat och frityroljor -Vid framställning av pommes frites och lökringar.

När det står ”margarin” i innehållsförteckningen, till exempel för en fiskgratäng bör man se upp! Risken är nämligen stor att industriella margariner har används.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.