TEMA Viktnedgång och träning

Viktnedgång och träning är inte vårt område, men då det kopplas till mat och dess innehåll kan vi inte utelämna det helt. Dagens ideal av utseendet bidrar till att många följer bantningsmetoder som är mer eller mindre bisarra. Media påverkar oss med trender och information och det är inte konstigt att man kan känna en lätt förvirring i djungeln. Detta för med sig stress, feltolkningar och vi gör sämre val.  Vissa väljer särskilda bantningsmetoder som ex. måltidsersättning med proteinshakes och barer, att äta mat av en viss sort eller till och med bantningspiller. Förhoppningsvis inser dem flesta att detta är varken effektivt eller speciellt nyttigt. Det som kommer att ske efter att du kört en extrem bantningskur i 3 veckor, och gått ner de där ”extra” 5 kilona, är att du går upp dem lika fort. Detta sker efter att du anpassat dig till din vanliga kost inom några veckor. Det är därför bättre att satsa på en mer kontinuerlig sund kost. Andra väljer att följa dieter i längre utsträckning t.ex. GI-metoden, Isodieten eller LCHF (low carb & high fat). Detta kan vara för att gå ner i vikt eller för att må bra. Vi förespråkar ingen särskild diet, och framförallt inte någon av det ovan nämnda bantningsmetoderna. För dem som vill gå ner i vikt ska nu istället titta noga på grundprincipen som gäller all viktnedgång, nämligen energiprincipen. Energiprincipen handlar om positiv och negativ energibalans.


Positiv energibalans= Intaget är större än vad kroppen förbrukar --> viktuppgång.

Negativ energibalans= Intaget är mindre än vad011466-001.jpg kroppen förbrukar --> viktnedgång.


Svårare än så är det inte, MEN, nu kommer vi till en annan del som är minst lika viktig; träning. Med träning kan du uppnå mycketvekt.jpg; Du kan öka muskeltillväxten, få bättre kondition, stimulera förbränningen men också förbränna det befintliga kroppsfettet. Som du ser innebär negativ energibalans viktnedgång. Det finns två sätt att få energiunderskott:

  1. Äta mindre energi.
  2. Öka träningsmängden.


Istället för att välja alternativ 1, som kan leda till trötthet, större risk för infektioner etc. är det bättre att välja alternativ 2. För den som vill uppnå både muskeltillväxt och fettförbränning kan den varva styrketräning och några extra pass uthållighetsträning (ex. konditionsträning). Fördelen med att öka träningsmängden är att kroppens celler kräver mer energi rimg4572.jpgoch förbränner fett under vila. Så kroppen förbränner fett både i fysiskt aktivt- och vilotillstånd. Regelbunden träning innebär också att all överskott av fett (kalorier) förbränns istället för att lagras. På så sätt stimuleras förbränningen. Så för alla motionärer finns det två anledningar till att träna, för det första att må bra; bli stark och frisk, hjärt-och kärlhälsan, syreupptagningsförmågan, få mer energi, andra positiva effekter och för det andra att bibehålla vikten.

Något annat bra att känna till om träning är att kroppen bryts ner vid träning och vila medför uppbyggnad, och i samband med rätt sorts mat och rätt mängd, byggs den upp och blir starkare. Därför är det viktigt med ett återhämtningsmål efter träningspasset. Sämre återhämtning=större risk för infektioner. Ett återhämtningsmål kan vara en frukt och ett ägg, ett glas mjölk, proteinshake etc. (ca 70% kolhydrater och 30% protein). Det är också viktigt att ha en balans mellan vila och träning så att kroppen inte blir överansträngd.

Det viktigaste inom näringslära är att du känner efter vad just din kropp mår bra av, kanske är LCHF ett alternativ, men det gäller alltid att använda det sunda förnuftet. I det stora hela innebär en god hälsa att ha en sund livsstil; äta tillräckligt, äta rätt och samtidigt utföra fysiska aktiviteter. (Se våra tips till ett näringsrikare liv).

Träningstips för ökad fettförbränning:rimg4573.jpg

- Varva styrketräning och uthållighetsträning: Träna alltid styrketräning före. Varför? Träning ger givetvis effekt oavsett vilken ordning, men det som sker när du styrketränar först är att både fettförbränningen och muskeltillväxten blir bättre. Förklaringen är att musklerna använder primärt glykogen vid styrketräning och en kombination av fett och glykogen vid konditionsträning. Glykogen finns endast i begränsad omfattning, och därför minskar depåerna drastiskt. Detta sker under styrkepasset och vi blir allt tröttare. Även fast återbildning av ATP (energi) sker, kommer gnistan minska, och det behövs för att styrketräningen ska bli optimal, jämfört med uthållighetsträning som i regel inte är lika mentalt påfrestande. När vi efter styrkepasset sedan ställer oss på löpbandet är glykogen depåerna relativt små, och större del av den energi vi använder kommer att vara fett. 

- Muskelmassa och fettförbränning: Ju större muskelmassa desto mer ökar fettförbränningen i vila. I vilotillstånd byggs musklerna upp genom energi. Denna energiprocess sker i mitokondrierna. Därför förbränner kroppen fett i vilotillstånd.

- Kondition ger fettförbränning: Ju bättre kondition du har desto effektivare blir fettförbränningen. All träning innebär större förbrukning av energi och den energi som förbrukas är både kolhydrater och fett. Då kroppen har stora depåer av fett, utnyttjas detta genom att öka mängden fett som bränslekälla, som sker när kroppen anpassar sig till konditionskrävande aktiviteter. Så om du förbättrar konditionen behöver kroppen mer energi, och på så sätt ökar förbränningen. Konditionsträning innefattar alla träningsformer som sätter igång flåset och pulsen. Konditonen kan förbättras genom vanlig joggning ca 3 ggr i veckan, eller med intervallträning som ger bäst resultat. Konditionen kommer snabbare tillbaka om du en gång varit vältränad, men kom ihåg att kondition är en färskvara och att den måste underhållas. 

- Ta en morgon promenad: När du vaknar på morgonen är hormonerna i kroppen effektiva på att bränna fett. Framförallt tillväxthormonet och förbränningshormoner t.ex. glukagon, som är förhöjda pga du inte ätit något på många timmar. Att ta en rask powerwalk eller en lätt jogg innebär en effektiv förbränning, men man bör undvika intensiva pass som kan medföra muskelnedbrytning. Detta beror på att vi har liten andel energi tillgänglig, som utsöndras från levern. Denna lilla energimängd är skälet till att vi orkar träna på fastande mage. Morgonträningen gäller innan du har ätit någon frukost.


- Gå ned maten efter måltid: När musklerna börjar arbeta behöver de bränsle i form av kolhydrater. Dessa kolhydrater är i form av blodsocker som tas upp, och mängden insulin minskar. Kommer du ihåg att insulin hämmar fettbränningen? Det är därför strävan skall vara att hålla insulinnivån så lågt som möjligt. Efter en måltid ökar även termogenesen, dvs kroppstemperaturen stiger. Vid rörelse stiger kroppstemperaturen ännu mer och på så sätt ökar förbränningen. Av dessa två anledningar är en 30 min promenad efter lunchen eller middagen ett bra alternativ.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.