Vitamin E

Hur påverkar näringsämnet kroppen?

Vitamin E är en antioxidantvitamin som hjälper till att neutralisera kroppen från fria radikaler. De är särskilt viktigt att hålla cellväggarna i gott skick så att hud, nerver, muskler, röda blodkroppar, kretsloppet och hjärta hålls friska. Vitamin E förbättrar Vitamin A aktiviteten. Till skillnad från andra fettlösliga vitaminer lagras det endast en kort stund i kroppen vilket betyder att det behövs regelbundna intag. Fungerar som ett konserveringsmedel där det skyddar de känsliga fleromättade fetterna.

Vitamin E:s funktioner:

Minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke och kärlkramp genom att minska bildningen av åderförkalkning i kärlväggarna.

Skyddar mot cancer, speciellt mot lung- och cervixcancer (livmoderhalscancer).

Minskar risken att drabbas av grå starr.

Förstärker immunsystemets effekter.

Överdosering:

Kan påverka blodets koagulation negativt hos personer med vitamin K-brist.

Vid brist:

Mer mottaglig för sjukdomar så som cancer, hjärt-och kärlsjukdomar. Utmattning efter lätt ansträngning.

Försämrat allmäntillstånd.

Bästa Vitamin E källor:

Feta vegetabiliska livsmedel

Solrosfrön 37 mg/ 100g

Mandlar 24 mg/ 100g

Solrosolja 49 mg/ 100 g

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.