Hur påverkar näringsämnet kroppen?
Vitamin E är en antioxidantvitamin som hjälper till att neutralisera kroppen från fria radikaler. De är särskilt viktigt att hålla cellväggarna i gott skick så att hud, nerver, muskler, röda blodkroppar, kretsloppet och hjärta hålls friska. Vitamin E förbättrar Vitamin A aktiviteten. Till skillnad från andra fettlösliga vitaminer lagras det endast en kort stund i kroppen vilket betyder att det behövs regelbundna intag. Fungerar som ett konserveringsmedel där det skyddar de känsliga fleromättade fetterna.
Vitamin E:s funktioner:
Minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke och kärlkramp genom att minska bildningen av åderförkalkning i kärlväggarna.
Skyddar mot cancer, speciellt mot lung- och cervixcancer (livmoderhalscancer).
Minskar risken att drabbas av grå starr.
Förstärker immunsystemets effekter.
Överdosering:
Kan påverka blodets koagulation negativt hos personer med vitamin K-brist.
Vid brist:
Mer mottaglig för sjukdomar så som cancer, hjärt-och kärlsjukdomar. Utmattning efter lätt ansträngning.
Försämrat allmäntillstånd.
Bästa Vitamin E källor:
Feta vegetabiliska livsmedel
Solrosfrön 37 mg/ 100g
Mandlar 24 mg/ 100g
Solrosolja 49 mg/ 100 g